Falsifikovane svećice ili ne?

28.02.2019.

Da li ste ikada kupili proizvod neke poznate marke da biste kasnije shvatili da se radi o falsifikatu? Nažalost, kao i kod brojnih premijum proizvoda, to se može dogoditi i sa delovima kompanije NGK SPARK PLUG. Zapravo, Centar tehničke službe kompanije nedavno je utvrdio da su falsifikovane svećice CR9EIX prouzrokovale oštećenje motora zbog istopljenih elektroda.

Kompanija NGK SPARK PLUG želi da upozori svoje kupce i sastavila je kratak vodič kako u 5 koraka razlikovati originalne i falsifikovane proizvode.


Primeri istopljenih središnjih elektroda na lažnim svećicama CR9EIX

Studija koju je objavio Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) pokazuje da gubici koje evropska ekonomija trpi zbog falsifikovanih proizvoda iznose do 60 milijardi godišnje – što je jednako 7,5 posto ukupne evropske prodaje. A da ne spominjemo pojedinačno štetu nanesenu svakom prevarenom kupcu.

Ali, da li je zaista toliko važno da svećice budu originalne? Da, jeste. Tim tehničke službe kompanije NGK SPARK PLUG nedavno je saznao za slučajeve u kojima su kupci kupili NGK svećice CR9EIX putem interneta, a isporučeni su im falsifikati. „Te su se svećice rastopile i prouzrokovale oštećenja na motorima kupaca, što je uznemirujuće, skupo i može se izbeći”, kazao je Kai Wilschrei, rukovodilac tehničke službe za sekundarno tržište regije EMEA u kompaniji NGK SPARK PLUG EUROPE.

Koja je razlika između originala i falsifikata?
„Originalne NGK svećice CR9EIX imaju središnju elektrodu s iridijumskim vrhom. Taj materijal ima jako visoku tačku topljenja i izuzetno je čvrst i postojan”, objasnio je Kai. „Lažne svećice ne sadrže iridijum na središnjoj elektrodi. Imaju običnu elektrodu na bazi nikla zašiljenu strugom tako da optički izgleda jednako kao iridijumski vrh”, kazao je u nastavku. „Taj falsifikovani deo jako je slab i ne podnosi toplinu. Zbog tog mekanog dela središnja elektroda se topi i može prouzrokovati oštećenje motora.”

Što učiniti kada niste sigurni?
Evo nekoliko stručnih saveta od tima tehničke službe kompanije NGK SPARK PLUG: „Ako niste sigurni da li je vaš deo original, sledite naš vodič u 5 koraka. Pogledajte slike u nastavku i svaku temeljno uporedite sa sumnjivim proizvodom.”

1. Oznaka marke
Pogledajte naziv proizvoda na svećici. Ako se vrsta fonta razlikuje od onog prikazanog na levoj strani i ako je font nekako mutan, verovatno se radi o falsifikatu.


Leva slika: original proizvod. Na svim drugim slikama prikazani su falsifikati.

2. Zaptivanje
Pogledajte bliže narezani deo svećice. Ako na njemu ima tragova mašinskog sečenja, budite oprezni jer je to znak da se radi o falsifikatu.


Leva slika: original proizvod. Desno: falsifikovani proizvod sa mašinskom obradom na narezanom delu.

3. Šestougaoni deo
Zatim proverite šestougaoni deo. Ako ne sadrži serijski broj i/ili je korišćena drugačija vrsta fonta od onog na levoj slici ispod, ne radi se o originalnom proizvodu.


Leva slika: original proizvod sa serijskim brojem i ispravnim fontom. Obe slike s desna: falsifikovani proizvodi.

4. Deo C-slota
Zatim pogledajte deo C-slota na svećici. Ako se vide tragovi mašinskog sečenja na površini metalne oplate, to je znak da se radi o falsifikatu.


Leva slika: original proizvod bez mašinske oznake. Desno: mašinska oznaka od sečenja površine metalne oplate na delu C-slota (falsifikat). 

5. Elektrode
I na kraju bliže pogledajte oblik elektroda. Ako se razlikuje od onog na levoj slici, budite oprezni.


Leva slika: elektroda original proizvoda. Desno: elektroda falsifikovanog proizvoda.

Šta da učinite ako utvrdite da se radi o falsifikatu?
„Kompanija NGK SPARK PLUG vam preporučuje da proizvode uvek kupujete od trgovca ili dobavljača kojima verujete. Ako ste već kupili falsifikovan proizvod, preuzmite važeće pravne radnje”, kazao nam je ovaj stručnjak u zaključku.

Za ovakve i slične vesti posetitite oficijalan sajt kompanije NGK SPARK PLUG, od sada dostupan i na hrvatskom jeziku.

Izvor: NGKNTK